HUWELIJKSINZEGENING

Wanneer twee mensen kiezen om in liefde samen door het leven te gaan,

kunnen zij hun liefde en trouw in het sacrament van het huwelijk aan elkaar schenken.

Voor God en de gemeenschap geven zij elkaar hun ja-woord en worden daar ingezegend.

Wat nodig is...

.... is om te beginnen natuurlijk: oprechte liefde voor elkaar. De kerk vraagt verder dat beide partners gedoopt en gevormd zijn en zichzelf als christelijk-gelovigen erkennen.

De voorwaarde van het vormsel kan men eventueel laten vallen. Ofwel kan de partner in kwestie alsnog gevormd worden. Het doopsel is wel essentieel. Maar ook hier is er niets wat belet dat het doopsel alsnog gebeurt.

Het praktische verloop

De eerste stap is: dag en uur reserveren in de kerk waar jullie willen trouwen. Je doet dit best 6 maand vooraf. In de regel trouwen jullie in de parochiekerk van de jongen of het meisje: dan geven jullie de mensen van de parochie ook de kans om in jullie vreugde te delen.

Huwelijksdossier

Er dient contact opgenomen te worden zowel met de pastoor van de jongen als met die van het meisje. Je officiële domicilie is daarbij richting gevend. Je begint best met een bezoek (eerst even telefonisch afspreken) aan de pastoor van de parochie waar het huwelijk niet plaats vindt. Deze pastoor vult het eerste luik van het huwelijksdossier in, waarbij hij eventueel het doopsel en vormselbewijs in een andere parochie moet opvragen.

Vervolgens brengen jullie een bezoek aan de pastoor van de andere partner (en waar het huwelijk plaats zal vinden, tenzij jullie voor een andere kerk hebben gekozen). Die verzamelt de gegevens van het doopsel en vormsel van de tweede partner... en doet meteen met jullie ook de zogenaamde “ondertrouw”: dat is een gesprek rond de inhoud van een christelijk huwelijk: eenheid, trouw, openheid voor kinderen, christelijke opvoeding van de kinderen.

Inhoudelijke voorbereiding van de viering, in overleg met de priester die het huwelijk zal inzegenen.

- Keuze van teksten, gebedsdienst of eucharistie.

- Eventueel samenstellen van een tekstboekje (laat dit tijdig eens nalezen).

Klik hier voor een leidraad bij het samenstellen van je viering.